Auspuh Servis
Auspuh servis - problem sa izduvnim sistemom?

Tamara

Auspuh Servis


auspuh servis i vulkanizerProblem sa izduvnim sistemom auta?


auspuh-servis-tamara

Često nam se postavlja pitanje: Šta je to auspuh i čemu tačno služi? Zašto vam je auspuh servis potreban i koji su to poslovi koje najčešće obavlja?

Izduvni sistem svakog motornog vozila ili narodski rečeno auspuh ima zadatak odvođenja otrovnih i štetnih gasova koji nastaju prilikom sagorevanja goriva u motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Takođe, uloga auspuha je i njihovo hlađenje kao i prigušivanje buke motora.

Ime auspuh (na nemačkom jeziku AUSPUFF) nastaje od dve nemačke reči: AUS, što se prevodi kao napolje i PUFF, što može značiti izbacivanje vazduha iz sebe.
Auspuh se najčešće sastoji od izduvne grane, izduvne cevi i jednog ili dva izduvna lonca a kod novijih i modernijih vozila može imati još i katalitički konvertor (katalizator). Motori sa većim brojem cilindara mogu imati dve izduvne grane i dvostruki izduvni sistem. Nakon sagorevanja goriva u motoru, stvara se smeša gasova koja se sastoji uglavnom od ugljovodonika (nesagorelo gorivo), ugljen monoksida, ugljen dioksida, oksida azota, fosfora, tragova teških metala kao što su olovo ili molibden i drugih materija. Sve ove materije su u gasovitom stanju, pod visokim pritiskom i visoke temperature.

auspuh_servis Izduvni gasovi ulaze direktno u izduvnu granu, koja ih iz više cilindara sprovodi u jednu izduvnu cev. Izduvna grana se iz razumljivih razloga mora praviti od materijala koji je sposoban da izdrži visok pritisak i temperaturu. Zato je kod automobila najčešće izrađena od livenog gvožđa, čelika ili otpornih legura. Kod novijih automobila, odmah nakon izlaska iz motora, gasovi sagorevanja ulaze u katalitički konvertor tj. katalizator. Katalizatori uklanjaju prisustvo štetnih gasova pretvarajući ih u skoro bezopasne gasove poput vode i ugljen dioksida. Upotreba katalizatora je najefektivnija metoda uklanjanja štetnih gasova, a njihova efektivnost iznosi i do 90%.

Kako prepoznati problem izduvnog sistema?
Oštećenja na izduvnom sistemu automobila mogu nastati iz brojnih razloga. Auspuh servis vam možete rešiti problem ukoliko se deo izduvnog sistema probuši na nekom mestu, na izduvnoj cevi, na loncu (prednjem, srednjem ili zadnjem) ili ako vam se otkači i otpadne u vožnji. Ukoliko čujete krčanje koje dolazi odozdo ili sa zadnje strane vozila problem može biti oštećen auspuh, prigušivač ili katalitički konvertor (katalizator). Takođe, ukoliko čujete lupkanje ispod vozila ili iz zadnjeg dela vozila, naročito kad prelazite preko neravnina, moguće je da je labav auspuh ili prigušivač.
Auspuh servis najčešće se bavi zavarivanjem auspuha na mestima gde je probušen ili oštećen, zavarivanjem cevi i krivina, menjanjem kompletnih izduvnih grana, ugradnjom novih auspuha, izradom sportskih auspuha i ukrasa po najpovoljnijim cenama.


Auspuh servis TAMARA se bavi popravkom, ugradnjom i zamenom svih vrsta auspuha za sva putnička vozila. Nudimo isključivo kvalitetne auspuhe renomiranih proizvodjača. Naša garancija na sve izduvne sisteme je 24 meseca. Kompletnu ponudu naših proizvoda i usluga možete pronaći ovde.


Radno vreme


auspuh-servis-tamara

Ponedeljak - Petak od 8:30 do 18:00
Subotom od 8:30 - 15:00
Nedeljom ne radimo

Sve informacije možete dobiti na brojeve telefona:
011/ 7319-006; 069/ 17-100-17; 065/ 993-93-03
Zrenjaninski put 5 Borča, Beograd
Neposredno pre uključenja na Pančevački most